Първанов и Борисов имат най-висок рейтинг
Първанов и Борисов имат най-висок рейтинг / снимка: DarikNews

Ако след изборите за национален парламент ГЕРБ не успее да състави самостоятелно правителство или пък заедно с други десни партии, 47% от хората смятат, че е по-добре Народното събрание да се разпадне и да има нови избори. 27% са за коалиция между ГЕРБ и БСП. Това сочи социологическо проучване на Центъра за анализи и маркетинг.

Изследването е проведено между 29 май и 2 юни, а анкетираните са 1209 души.

С най-висок рейтинг са лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и президентът Георги Първанов, съответно 45,8% и 43,8%.

ГЕРБ ще е първа политическа сила на евроизборите със сигурни 6 депутати, следвана от БСП и ДПС с 4 сигурни и партия "Атака" с двама. Синята коалиция и НДСВ също имат шанс все още за по един евродепутат.

За изборите за национален парламент хората биха дали доверието си на 5 партии - ГЕРБ с 25,5% от гласовете, БСП с 16,2%, ДПС - 9,4%, "Атака" - 6,5% и Синята коалиция - 4,3%. Извън парламента ще останат НДСВ, РЗС, Лидер и Напред.

Повече от 30% от анкетираните казват, че ще гласуват за същата политическа сила, както преди, а 32% са избрали друга партия, за която да дадат вота си.

В анкетата, наред с политическите въпроси, има и питане към хората дали ще ходят на почивка това лято. 64,8% отговарят отрицателно.