Първанов: ЕС да инвестира в Черноморския регион
Първанов: ЕС да инвестира в Черноморския регион / снимка: BGNES

ЕС трябва да инвестира в изграждането на модерна, транспортна, енергийна и комуникационна инфраструктура в Черноморския регион, заяви президентът Георги Първанов по време на срещата на държавните и правителствените ръководители на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество в Истанбул. Според него, това може да стане по линия на програмите на ЕС за регионално инвестиране след присъединяването на България и Румъния към Съюза.

Според Първанов, парите от Евросъюза трябва да бъдат инвестирани главно в развитието на търговията, туризма и опазването на околната среда в Черноморския регион. Липсата на пари била основната причина за недостатъчната ефективност на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество.

Сред другите приоритети на бъдещето развитие на Черноморско икономическо сътрудничество, според Първанов, трябвало да бъдат постигането на стабилност и сигурност в региона, както ускорено изграждане на нова и подобряване на съществуващата инфраструктура.

За пореден път българският президент акцентира върху задълбочаването на отношенията с ЕС, главно по линия на инициативата на ЕК за Черноморско взаимодействие, в чиято подготовка България активно участва.

В края на изказването си Георги Първанов предупреди колегите си, че София няма да толерира опитите на някои страни да променят начините на решение в рамките на ЧИС, което сега се прави с консенсус.