Първанов: Досиетата не пречат на президентската кампания
Първанов: Досиетата не пречат на президентската кампания / netinfo

Няма да коментирам въпроси, свързани с кандидат-президентската кампания до септември. Това заяви в Казанлък, президентът Георги Първанов.

Със същия мотив Първанов отказа и коментар на въпрос относно необходимостта от вицепрезидентската институция.

Държавният глава бе гост на Казанлък, където се провеждат кулминационните тържества, включени в програмата на празника на розата.

Това е второто посещение на Първанов по време на Празника на розата в Казанлък в качеството му на държавен глава.

Преди две години, по време на първата си визита в града, той се обяви за ускореното приемане на закон за розопроизводството в България.

Две години по-късно държавният глава уточни, че е склонен да чуе и мнения на експертите по този въпрос. Държавният глава се обяви за модерно законодателство, включващо не само един закон, а поредица от модерни законодателни мерки и решения, които да утвърждават българското розопроизводство като водещ отрасъл..

“Нямам опасения. Както виждате съм тук и съм спокоен”. Така отговори на въпрос на Дарик държавният глава относно появилите се опасения, че начинът, по който се отварят досиетата на отделни публични личности, ще се отрази на кандидат-президентската му кампания.

По рано също в Казанлък националният омбудсман на Република България Гиньо Ганев съобщи, че петима български граждани, сред които и журналисти, са сезирали институцията относно начина, по който се разсекретяват досиетата на отделни граждани. Изходът от създалата се ситуация омбудсманът вижда в “една нова и добра нормативна база, която да се спазва както от институциите, така и от гражданите.”

Според него досиетата в никакъв случай не трябва да взривяват държавата.Отварянето им можело да доведе до индивидуални лични кризи, свързани с интимните преживявания на отделния човек, но не и до трусове в държавата., заяви Гиньо Ганев.