Първанов: Докладът на ЕК е обективен
Първанов: Докладът на ЕК е обективен / снимки: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
Президентът Георги Първанов определи като обективен и точен доклада на ЕК за напредъка на България по отношение на съдебната реформа и борбата с корупцията. След срещата си с унгарския президент Ласло Шойом президентът заяви, че докладът е обективен, точен и реално отразява и постигнатото, и забавените темпове в някои от сферите.

Президентът прибави, че когато бъде отчетена и останалата информация, която се е забавила по пътя между София - Брюксел, картината ще бъде още по променена в позитивен план. Първанов потвърди още веднъж готовността на всички български институции да работят реално, ефективно, за да отговорят на всички допълнителни изисквания, които са изложени в механизма за сътрудничество.

Президентът припомни, че това е само междинен технически доклад, а основният се очаква да бъде оповестен през първото шестмесечие на годината. Президентът и унгарският му колега Ласло Шойом, който е на официално посещение, обсъдиха необходимостта от обща енергийна стратегия с ЕС, както и нуждата от обща позиция на Европа по отношение на Косово.