Първанов: Членството в ЕС и НАТО засилва независимостта ни
Първанов: Членството в ЕС и НАТО засилва независимостта ни / Sofia Photo Agency, Надя Коцева

"Участието на България в Европейския съюз и НАТО засилва националната независимост", заяви президентът Георги Първанов при откриването на конференци в Софийския университетя, посветена на Независимостта. „Като участници в такъв съюз, сме длъжни да отстояваме националните си интереси. Това не е толкова лесно, както смятат някои политици", допълни президентът и разкритикува националния комитет.

"Обявяването на Независимостта е събитие, което заедно със Съединението, във висша степен е проява на националния ни характер. Чрез това изразяваме националното си достойнство", каза държавният глава.

По думите на Първанов и двете събития са плод на една разумна и умело пресметната тактика в рамките на последователно твърдата политика: сред факторите и ресурсите на нашата независимост днес може да откроим няколко неща – поддържането на силна и ефективна държавност; устойчивия икономически растеж; комбинацията на енергийните ресурси, които осигуряват устойчив фундамент за развитие на обществото; изграждането на модерна и комуникационна инфраструктура, която създава предпоставки за пълноценна реализация на стратегическото местоположение на страната; изграждането на общество на знанието с развити информационни и комуникационни мрежи.