Първанов: България ще обогати ЕС
Първанов: България ще обогати ЕС / netinfo

Приемането ни в Европейския съюз е най-значимият исторически проект за бъдещето на България. Така коментира в Бургас президентът Георги Първанов днешния положителен доклад за приемането ни в Съюза на 1 януари догодина. Президентът заяви, че България не влиза в ЕС за да консумира, а за да го обогати.

България е подписала много договори през историческото си развитие, но този я поставя на равна нога с останалите европейски нации, каза още президента. Той подчерта, че това се случи благодарение на много предишни правителства, парламента, граждански структури и неправителствени организации.

Въпреки че спорим с моите опоненти, признавам заслугите на всеки един от тях, независимо дали се казва Иван Костов, Петър Стоянов или Симеон Сакскобурготски, заяви Първанов. Според него членството ни в Европейския съюз е следствие от изпълнение на конкретни ангажименти и от свършена работа не само от дипломацията ни, но и във вътрешнополитически план.

Президентът обяви, че категорично не е съгласен с твърдението, че страната ни „е влязла в Евросъюза през задния вход” и изрази съмнение, че тази оценка идва именно от българи.

Тепърва предстои да отстояваме своята идентичност в Обединена Европа, еврочленството не обезличава нациите. Ако сме по-добри българи, ще сме и по-добри европейци, каза още Георги Първанов.

Днес той откри официално своята кандидат-президентска кампания в Бургаска област с посещения в Бургас, Айтос, Карнобат и Руен.