Първанов: 3 март трябва да се проведе по традициите, установени през годините
Първанов: 3 март трябва да се проведе по традициите, установени през годините / снимка: Sofia Photo Agency, Kaмелия Атанасова

Националният празник трябва да се проведе по всички онези традиции, които са утвърдени през 130-те години от Освобождението на България. Това обяви президента Георги Първанов пред журналисти по повод заповедта на столичния кмет Бойко Борисов.

„Не съм видял самата заповед на кмета и се надявам, че нещата са преувеличени в медиите. Мисля, че ние не правим сватба”. Така президентът Георги Първанов коментира издадената по-рано днес заповед на кмета Бойко Борисов за отмяна на всички тържества, съпътстващи отбелязването на 130-годишнината от Освобождението на България.

Правим възпоменателни събития не само в София, но и в цялата страна и така отбелязваме паметта на стотиците хиляди, дали живота си за свободата на България, каза още президентът, веднага след като приключи церемонията по издигане на националното знаме, тържественият марш на бойците.

„Тук има стремеж да се заиграе с основната болка и мъка на хората, с тревогата и притеснението на обществото. Аз споделям всичко това и изразявам своите съболезнования”, каза още президентът. Той уточни, че националният празник трябва да се проведе по всички традиции, установени през тези 130 години.

На въпрос кой трябва да поеме политическата отговорност за трагедията в нощния влак София – Кардам Първанов каза, че експертната и политическата отговорност трябва да се поемат когато има готова експертиза и когато има ясното в обстоятелствата, довели до тази тежка трагедия.