Стари и негодни пестициди, останали от миналия век, отлежават под открито небе, затворени в бетонни кубове. Заради безконтролното използване на препарати за растителна защита по време на социализма днес държавата трябва да се справи с опасното наследство.

Грамада от бетонни кубове с изрисувани върху тях предупредителни знаци за особена опасност от години отлежава край плевенското село Крушовене.

„Хербициди ли са? Пестициди ли са? Никой не знае какво се намира в тези кубове. Част от тях са санирани, а другата не са”, казаха хората.

Стотици килограми токсични боклуци са открити в Луковит (ВИДЕО)

Те твърдят, че от херметизираните капсули се носи миризма, а притесненията им се усилвали по време на сезонни валежи. „Дъждът се стича и минава покрай контейнерите. Има наводнения по 1 м вода. Всичко става река, защото не се вижда, че е обработваема земя”, обясниха те.

„Никой не знае какво има в тези контейнери, но това, което са направили сега – от два са направили един. Санирали са го с обикновено лепило, с мрежа. Защо трябва да бъде саниран? То подава и не смееш да го видиш отблизо, защото мирише", заявиха те.

За кафеникав теч и силна миризма се споменава и в протокол от 2019 г., съставен от служители на Регионалната екоинспекция и служител на община Долна Митрополия.

Пак замърсиха Марица при Пазарджик и Пловдив, този път с нефтопродукти

Уведомена е и фирмата, която извършва гаранционното обслужване на бетонните кубове. Оттам връщат отговор, че проблемът е решен.

През далечната 2003 г. община Долна Митрополия решава съдбата на всички негодни, излезли от употреба пестициди, съхранявани във вече компрометирани складове. „Когато е предприета тази мярка, е било единственото добро решение за всички. Такива кубове има в десетки общини в България и отпадъците се съхраняват по този начин”, каза кметът на община Долна Митрополия Поля Цоновска.

Специална комисия определя опасните препарати да бъдат разположени върху 200 кв.м площ държавна собственост, част от бивше селскостопанско летище. Документите показват, че вътре се съхраняват препарати, останали от някогашните аграрни комплекси. Преди 15 години те били обезопасени и затворени.

Боклук за милиарди: Италиански екозащитници във война с неаполитанската мафия (ВИДЕО)

Версиите за евентуална опасност, които спрягат местните хора, са различни. Проверка на NOVA установи, че площадката с 21 броя контейнери за съхранение на негодни и излезли от употреба препарати за растителна защита подлежи на строг контрол. „Длъжни сме да ги наблюдаваме. Не виждам причина защо хората се притесняват. Когато забележим проблем, уведомяваме отговорните институции. Извиква се фирмата, която отстранява проблема”, каза още Цоновска.

От фирмата, която извършва мониторинг, ни отговориха, че периодично извършват посещения на бетонните кубове. След посещението през миналата година в село Крушовене не са установени проблеми. Високо оценяват активността на гражданите и уверяват, че негодните препарати за растителна защита са изолирани.
NOVA