Пуснаха пробно телефон 112, още не приема реални сигнали
Пуснаха пробно телефон 112, още не приема реални сигнали / netinfo

От днес в София работи експериментално новият телефон за спешни обаждания – 112, който обединява повикванията за полиция, „Бърза помощ”, „Гражданска защита” и пожарната. От Министерството на държавната политика при бедствия и аварии уточниха, че на телефон 112 все още не се приемат реални сигнали на граждани, а до края на месеца ще се отработва само взаимодействията между институциите при спешни повиквания.

Според шефката на комуникациите в Министерството на държавната политика при бедствия и аварии инженер Диана Стойнова персоналът, който обслужва телефон 112, вече придобивал реални умения в симулирана тестова среда.

При тестовите изпитания се създавали реални обаждания, за да се проследи как се справят операторите и координаторите. При постъпило обаждане операторите събират възможно най-пълна информация за случая и сами преценяват характера на инцидента, за да го прехвърлят на отговорната служба. Цялата процедура трябва да стане в рамките на 10 секунди. Подготвен е набор от стандартни въпроси, които да бъдат задавани от операторите при спешно повикване на 112.