Пуснаха от ареста двамата задържани за дописването на преференции върху бюлетините във врачанското село Малорад. Троен състав на Окръжен съд – Враца измени наложената им мярка за неотклонение „задържане под стража“, съобщиха от институцията.

Срещу тях бе повдигнато обвинение от Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Бяла Слатина, за това, че в съучастие, като лица от избирателна комисия – единият, като председател, а другият, като член на секционна избирателна комисия (СИК) в с. Малорад, са преправили резултати от изборите за кметове и общински съветници, проведени на 29 октомври. 

Според съдебната институция не са налице комулативни предпоставки за най-тежката мярка за процесуална принуда, затова съдът е променил мярка за неотклонение на „подписка“. 

Арестуваха членове на СИК във Врачанско след скандалното видео с дописани бюлетини

От Окръжния съд обясняват, че макар към настоящия момент доказателствата да позволяват изграждането на разумно подозрение за авторството на деянието, за което са привлечени като обвиняеми, двамата няма опасност да се укрият или да извършат престъпление. Те са с чисто съдебно минало, нямат криминалистични регистрации, имат адресни регистрации и постоянно местоживеене в с. Малорад, не са се укривали от органите на досъдебното производство, оказали са им пълно съдействие, дали са пред тях подробни обяснения. Освен това и двамата работят и по отношение на тях са представени изключително позитивни характеристични справки от кметовете на с. Малорад и община Борован. 

Обвиняемите бяха задържани след сигнал до Общинската избирателна комисия (ОИК) - Борован за подправяне на изборни резултати в нощта на 29 срещу 30 октомври, който сигнал бе придружен със запис от видеонаблюдението от броенето на бюлетините. Вчера бе образувано още едно досъдебно производство в Бяла Слатина за нарушение на политическите права на гражданите в избирателна секция в 
 
Мая Ценова/БТА