/ ОД на МВР-Разград
Окръжният съд в Ловеч освободи от ареста служителя на Пътната полиция в Ловеч Йордан Петков, по-известен като Данчо Катаджията. Той беше арестуван миналия петък след разследване. Мярката за неотклонение "задържане под стража", наложена на първа инстанция, беше заменена с "домашен арест".

Петков е обвиняем за документни престъпления и принуда чрез злоупотреба с власт. Днес в съдебната зала от защитата на Петков внесоха документи, удостоверяващи положителна характеристика на полицая и гражданска подписка с 62 листа в негова защита. Обвиняемият се разплака в залата и каза, че получава паник атаки и не се чувства добре психически сред хора, които сам е вкарал зад решетките. Петков помоли за промяна или цялостна отмяна на мярката.

Съдът остави Данчо Катаджията в ареста (ВИДЕО)

Съдът уважи жалбата му с мотива, че няма достатъчно обосновани предположения той да се укрие, да извърши друго престъпление или да повлияе на свидетели по делото.

След като беше освободен от ареста, Петков отказа да коментира, а адвокатът му Станислава Каракушева посочи, че не е напълно удовлетворена, тъй като счита, че и тази мярка е
Окръжният прокурор Валентин Вълков поясни на брифинг след делото, че разследването срещу Петков продължава и срещу него се очаква да бъдат повдигнати още обвинения. "Тези са в резултат на първоначалните доказателства, които бяха събрани", каза Вълков.

Директорът на ОДМВР - Ловеч Милен Маринов допълни, че Данчо Катаджията ще бъде уволнен дисциплинарно. Предложението за отстраняването му от работа ще бъде изпратено още днес до министъра на вътрешните работи. До 10 дни щели да станат ясни резултатите от вътрешната проверка по случая.
NOVA