Пускат под гаранция от 30 000 лв. Янко Попов от „Килърите”
Пускат под гаранция от 30 000 лв. Янко Попов от „Килърите” / снимка: БГНЕС, архив

Варненският апелативен съд измени днес мярката за неотклонение от „задържане под стража” в „парична гаранция” от 30 000 лева за Янко Попов, един от подсъдимите по делото за престъпната група на „Килърите”. В сряда заседанията на съда по този казус се възстановяват, съобщиха от съда.

Попов повече от 5 години търпи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” като има влязла в сила 5-годишна присъда по това дело за участие в престъпната група на Петър Стоянов-Сумиста.

Пресслужбата на съда припомня, че през септември тази година Варненският апелативен съд заседава за втори път по казуса на „килърите”, след като през юни ВКС върна делото срещу престъпната група с лидер Сумиста за ново разглеждане на втора инстанция. Върховният съд отмени присъдата на Апелативния съд в частта за убийствата на адвоката Петър Лупов и на бизнесмена Румен Рачев, за които доживот бяха осъдени Петър Стоянов, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев. Потвърди се наказанието на Петър Атмаджов - 4 години затвор, за побой над либийски гражданин, като тази присъда вече е изтърпяна.

ВКС отмени 15-годишната присъда на Янко Попов и 7-годишната присъда на Райко Стойнев, признати за виновни от апелативната инстанция за убийството на Румен Рачев. На втора инстанция подсъдимите бяха оправдани за убийството на Борислав Георгиев, като в тази част присъдата влезе в сила.

В решението на ВКС се подчертава, че отмяната на присъдите за убийствата на Лупов и Рачев не води до отмяната на останалите наказания за различни престъпления, извършвани от групата на Сумиста. Едно от тези наказания - 5 години „лишаване от свобода” за участие в организирана престъпна група за деяния, свързани с телесната неприкосновеност на гражданите, с увреждане на имущество чрез палежи и с най-висшето благо - човешкият живот на практика вече беше изтърпяно от Янко Попов на 28 август т.г.

Източник: БГНЕС