В планините е студено и видимостта във високите части е намалена, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС).

Температурите са от минус 10 до минус 8 градуса, на връх Ботев – минус 15. Планинските спасители препоръчват на туристите да се обличат много добре, да ползват навигация и да тръгват в планината само с напълно заредени телефони, тъй като при тези условия батериите падат бързо.

В Смолян и региона вали сняг. Снежната покривка в Пампорово се е увеличила през уикенда и вече е 40 сантиметра, съобщиха от ППС. Условията за ски в курорта са добри, температурата на въздуха е минус 10 градуса, има слаба мъгла.

На връх Рожен измерената снежна покривка тази сутрин е 30 сантиметра, температурата на въздуха е минус 10 градуса, казаха от Метеорологичната станция на Рожен.

От Областно пътно управление – Смолян, посочиха, че пътищата в региона са проходими при зимни условия, няма въведени ограничения за движение.

В неделния ден турист е починал на Говедарци, в посока хижа Мечит, казаха още от ПСС. 

В планините ще преобладава облачно време, на много места със слаби валежи от сняг, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 m ще бъде около минус 5°, на 2000 m - около минус 10°.
Йоана Димитрова/БТА