Психологическата помощ увеличава шанса за бременност при жените с репродуктивни проблеми
Психологическата помощ увеличава шанса за бременност при жените с репродуктивни проблеми / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Психологическата помощ увеличава шанса за бременност при жените с репродуктивни проблеми
50864
Психологическата помощ увеличава шанса за бременност при жените с репродуктивни проблеми
  • Психологическата помощ увеличава шанса за бременност при жените с репродуктивни проблеми

Повече от 450 българки с репродуктивни проблеми са получили безплатна психологическа помощ по програмата за психосоциална адаптация, реализирана от фондация „Искам бебе”. От организацията съобщиха, че проектът се осъществява от 2008 г. насам, като се очаква до края на 2012 г. в него да се включат още 100 жени.

Според Маргарита Станкова, психотерапевт по програмата, психологическата помощ увеличава значително възможността за бременност при жените с репродуктивни проблеми.

„Статистиката показва, че програмата, която върви от около четири години, повишава успеваемостта с около 20-25%. Ние не си представяме, че психологическата помощ решава медицинския проблем. Но тя помага на човека да премине по-лесно през това лечение, да не нарушава своето функциониране, да може в една по-голяма цялост да се справи с проблема, така че да не влоши отношенията си с партньора и с цялото семейство. Да не излезе от равновесие, да не се постигнат тези психологически аспекти, които много често се наблюдават при хората с безплодност - тревожност, депресия, и ред други психологически и психични проблеми, които понякога се дължат единствено и само от медицинския проблем и от социалните аспекти на този проблем”, обясни Станкова.

По данни на фондация „Искам бебе” над 100 са родените деца, чиито майки са преминали по програмата за психологическа помощ.