Проверяват втората партида фъстъци от Гамбия
Проверяват втората партида фъстъци от Гамбия / netinfo
В петък ще има яснота дали втората пратка фъстъци от Гамбия е опасна за здравето на хората. Това заяви за Дарик директорът на Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ д-р Емил Ангелов.

Санитарни инспектори взеха проби от двата контейнера, които в сряда пристигнаха с кораба "Мерск Арун" на пристанище Варна - запад. Общото брутно тегло на втората пратка е над 35 тона, а фирмата вносител отново е софийската "Прима Агро".

Междувременно пресаташето на Митница - Варна Антония Пеева обясни, че според европейския регламент Гамбия не попада в групата на рисковите страни, затова и митническите власти не са уведомили здравните инспектори за първата пратка фъстъци, внесена у нас на 6 януари.

Пеева допълни, че тогава пълномощник на фирмата вносител "Прима агро" е удостоверил със сертификат, че ядките не съдържат афла токсини. По-късно проверка на РИОКОЗ Варна показа, че фъстъците са отровни, а на 12 февруари те изчезнаха мистериозно от склад във варненското село Каменар.

Оформянето на документите на втората пратка не може да бъде приключено, защото в Митница - Варна не е пристигнал пълномощник на фирмата - вносител "Прима Агро" - София.

Все още не е ясно кой е виновен за това, че над 70 тона отровни фъстъци, внесени от Гамбия на 6 януари, са попаднали в търговската мрежа на страната ни. По случая е образувано дознание срещу неизвестен извършител.