Проверяват всички замесени в скандала „Топлофикация”
Проверяват всички замесени в скандала „Топлофикация” / netinfo

Директорът на националната следствена служба Ангел Александров внесе извънредна точка в дневния ред и поиска от Висшия съдебен съвет да даде обяснение по скандалите с „Булгартабак” и „Топлофикация”. В момента той говори пред членовете на Съвета при закрити врата.

Софийската градска прокуратура е образувал проверка по скандала и Александров ще бъде разпитан по-късно днес, съобщи главният прокурор.

Не ми е известно в прокуратурата да е имало сигнал, че Ангел Александров е искал пари от директора на „Булгартабак”  Христо Лачев, заяви главният прокурор. Той обяви, че Софийска градска прокуратура е образувала проверка по скандала и ще бъдат снети обяснения от всички лица, чийто имена са замесени в него.

Някои вееч са разпитани, а по-късно днес и Ангел Александров ще даде обяснения. Главният прокурор обаче обяви, че не вижда причини такива да се искат и от министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Борис Велчев не пожела да отговори дали Ангел Александров оронва престижа на съдебната власт, за да се образува дисциплинарно производство и добави, че не иска да се произнася по отговорността на следователката Шарланджиева.

Прокуратурата казва, че разследването на „Топлофикация” е неефективно, но Борис Велчев изключи възможността да се търси отговорност за това от Божидар Джамбазов, тъй като има следствен екип, а той като наблюдаващ прокурор само дава указания.

Главният прокурор смята, че целият този скандал няма да се отрази на разследването на „Топлофикация”.

Жалко и недостойно е главният следовател на Републиката да се опитва да превърне държавата в Биг Брадър, заяви от своя страна Румен Овчаров. По страшното е, че подобен тип поведение на висш магистрат е опасно за държавата. Надявам се, едно бързо разследване да отсее истината от лъжата и виновните да понесат наказанията си, коментира още министърът на икономиката и енергетиката.