Проверяват причините за смъртта на 26-годишна родилка в Търговище
Проверяват причините за смъртта на 26-годишна родилка в Търговище / Sofia Photo Agency, архив

Директорът на Регионална здравна инспекция в Търговище д-р Венка Стоянова разпореди проверка в МБАЛ - Търговище във връзка със смъртта на 26-годишна родилка, съобщиха от институцията.

Росица Борисова от търговищкото село Драгановец е починала в 13.00 часа на 16 февруари след естествено раждане, информира БТА.

Извършена е съдебно-медицинска експертиза. Най-вероятно смъртта е настъпила в следствие на белодробна емболия, съобщават от Регионалната здравна инспекция.

Според съдебния лекар Владимир Горанов, участвал в тройната съдебно-медицинска експертиза, няма пропуски на медицинския екип, водил раждането. По думите му младата жена е починала най-вероятно поради нахлуване на емболи в кръвоносните съдове на белия дроб. Медицинската практика познава подобни случаи, но са твърде редки - на 6000 родилки, има по един подобен инцидент, коментира д-р Горанов.

Това не е първо раждане на жената. Тя има други три деца, правила е и един аборт. Новороденото момченце е в нормално здравословно състояние.

Окончателните резултати от проверката и причината за фаталния изход ще бъдат огласени след обработка и отчитане на пато-хистологичните препарати, уточняват от РЗИ в Търговище.