Проверяват плащало ли е данъци НПО на президентски съветник
Проверяват плащало ли е данъци НПО на президентски съветник / снимка: Радка Минчева
Проверяват плащало ли е данъци НПО на президентски съветник
26494
Проверяват плащало ли е данъци НПО на президентски съветник
  • Проверяват плащало ли е данъци НПО на президентски съветник

След решение на Върховния административен съд ще проверяват плащало ли е данъци сдружение, ръководено от президентския съветник и бивш депутат от БСП Венелин Узунов. Съдебният акт е по дело по Закона за достъп до информация, което Центърът на неправителствените организации в Разград заведе срещу местното данъчно, заради отказ от информация.

Преди близо година Центърът на неправителствените организации в Разград поиска информация за данъчните декларации на Центъра за икономическо развитие. В управата на сдружението тогава бе настоящият президентски съветник по местно самоуправление, тогавашен депутат от БСП Венелин Узунов. Сдружението ползваше 10 години безвъзмездно 4 общински имота с обща площ близо 2000 кв.м., част от които преотдаваше под наем. Целта на центъра на НПО бе да установи дали са плащани данъци върху наемите, припомни лидерът на центъра Георги Милков.

Георги Милков: „Поводът е, че ние поискахме достъп до информация в 6 точки, данъчната декларация на Центъра за икономическо развитие, тъй като е публична организация. Г-н Узунов се опита да отговори, че не е прибрал 1 милион и каза, че сумата е четири пъти по-малка, което според нашите сметки е 250 000 лв. И ние искахме да разберем дали те са декларирани и дали, понеже това е стопанска дейност от наеми, дали това дружество е нарушило законите".

Шефът на НАП-Разград Шакир Шакиров отказа предоставянето на информацията, Административен съд-Разград потвърди тази позиция. След обжалване делото стигна до Върховен административен съд, който откри пропуски в решението на първата съдебна инстанция и прати искането по Закона за достъп до информация отново в офиса на НАП-Разград, който вече има нов шеф, след като Шакиров подаде оставка. Междувременно бе прекратено правото на безвъзмездно ползване на имотите, след конкурс те бяха отдадени отново под наем и приходите влизат в общинската хазна.

Проверяват плащало ли е данъци НПО на президентски съветник
netinfo