Проверяват паяците  и  метрото
Проверяват паяците и метрото / netinfo

В общинските дружества „Паркинги и гаражи” и „Метрополитен” се готвят финансово-счетоводни проверки, както и ревизия на сключваните различни договори от фирмите – за ремонти, реклама, доставки на резервни части и т.н. Това научи „Дарик радио” от свои източници в Столичната община. Началникът на Столичния инспекторат Гален Ганчев не потвърди, но и не отрече информацията. Според него няма да има нищо лошо в извършването на проверки и в тези фирми.

Директорът на „паяците” Николай Александров не се притеснява от влизане на общинските инспектори във фирмата, която управлява,защото бил отскоро на поста. Той подчерта, че в периода от ноември м.г до март т.г вече била направена проверка от Държавния финансов контрол и одитът не показвал нарушения, с изключение на незначителни забележки, които той отстранил своевремнно. Като положителна черта в работата на фирмата Александров подчерта отчитането на 1 млн. лв. дивидент за общината. Директорът на „Метрополитен” Стоян Братоев, който е в отпуск също не се притесни от евентуална проверка в дружеството, стопанисващо метрото. „Кметът каза, че ще има проверки във всички общински фирми. Няма лошо и в проверка при нас. Ако ревизията започне още утре юристите ни ще съдействат по всякакъв начин”, каза Братоев.

По информация на „Дарик радио” се очаква проверките в двете дружества да бъдат назначени от кмета Бойко Борисов, когато приключат извършващите се сега ревизии във фирмите с общинско участие "Галатея" и "Софийски имоти" и се освободят инспектори.

При бъдещата проверка на „Паркинги и гаражи” ще се проверяват няколко години назад изразходваните средства за гориво, за ремонти на техниката, как са сключвани договорите за това и с кои фирми, научи Дарик.

Ще се ревизира и колко пари са отишли и с чие позволение за консултациите за изготвяне на проект за електронно паркиране и за целесъобразността на лотарийната игра чрез SMS-и с талоните за паркиране в синя зона, предлагани от бившия директор на фирмата Ивайло Николов, който дори сключвал договори за публикации в полза на дружеството, но не като платени съобщения или реклами, а на приятелска основа, което според сегашния директор на паяците не е нормално и той не го практикувал.

Обект на проверка ще е и скандалът с паркинга пред х-л „Шератон” през 2004 г, когато беше разделен за стопанисване на две – от общинската фирма и от хотела, а малко след това административният директо на „Шератон” Харидимос Сиганос беше пребит. В този инцидент беше замесено името на тогавашния директор на паяците Антон Маринов, обвинен от общинския съветник Владимир Каролев, че има общо с побоя над Сиганос.

При по-сериозно разравяне в дейността на фирмата е възможно да се открият и бизнес интересите и кръговете, довели до убийството през 2005 г на Георги Василев, един от бившите директори на „Паркинги и гаражи” и на „Паркиране и гаражи”, твърдят общински съветници. В столичното метро под лупа ще бъдат преглеждани доставките и цените на материалите да строителството на железницата, както и сключването на рекламните договори с фирма „Урум и ко”, която е на Елена Урумова, съпруга на бившия зам. кмет по култура Богдан Стефанов и чиито рекламни билбордове са разположени по метростанциите.