Проверяват още прокурори за забавени дела
Проверяват още прокурори за забавени дела / netinfo

Между 5 и 10 прокурори от Софийската районна прокуратура се проверяват за забавени дела, съобщи заместник-главният прокурор Валери Първанов след заседание с районните прокурори за ревизията на Софийската районна прокуратура. Има вътрешно участие в погрома на деловодството на Районната прокуратура в София, съобщи нейният шеф Алексдандър Налбантов.

До момента ревизията е установила, че освен Петър Чалъмов и Станислав Гюров, срещу които са образувани дела, нарушения са извършили между пет и десет прокурори от Софийска районна прокуратура.

Те се проверяват за забавени дела. Проверяват и бившия шеф на Софийска районна прокуратура Славчо Кържев, въпреки че той почти не се е занимавал с конкретни дела. Десетки, а може би и стотици, са делата с нарушения, заради които се разследва Петър Чалъмов, като се започне от неправомерно изземане на дела от други отдели, които не са му подчинени, преразпределение и промяна на наблюдаващи прокурори и възлагане на други магистрати да образуват дела от негово име.

В понеделник проверката продължава тематично. Ще се проверяват постановленията за отказ да се образува производство и прекратените и необжалвани дела. Търси се дали по някои дела е имало данни за престъпление и те са били укрити. Ще бъдат проверени и прокуратурите в Пловдив, Варна и Бургас.

Установено е, че в погрома на деловодството на Софийска районна прокуратура е имало вътрешно участие, проверява се дали става въпрос за служители или прокурори. Използвани са психоаналитици. Три деловодителки са били положени на детектор на лъжата. Те ще бъдат наказани дисциплинарно. „Ако се наложи, и прокурори ще бъдат положени на детектор на лъжата”, заяви районният прокурор Александър Налбантов.

Според него целта на скъсването на дневниците не е да се прикрият делата, защото те са били открити, а да се затрудни работата на Софийска районна прокуратура и може да се говори за бойкот на новото й ръководство.

За инцидента в столичната дискотека „Синсити” Александър Налбантов каза, че тази вечер изтича 24-часовият срок на полицейско задържане на Георги Славов. Днес ще му бъде повдигнато обвинение за хулиганство. Делото е срещу него и неустановен до момента бодигард от неговата охрана. Вероятно прокуратурата ще удължи до 72 часа ареста на Славов и ще вземе решение дали да се иска постоянен арест.

Още снощи са били разпитани пред съдия свидетели на инцидента.