Проверяват охранители за присъди и висящи дела
Проверяват охранители за присъди и висящи дела / cнимка: Sofia Photo Agency
До 1 година над 1000 звена за самоохрана в цялата страна ще трябва да се лицензират, а охранителите в тях да бъдат проверени за присъди и висящи дела, и да преминат на психотестове според новия Закон за частната охранителна дейност. Това съобщи ген. Людмил Маринчевски, председател на Националната асоциация на фирмите за търговска сигурност и охрана. Новият закон бе обсъден на третата национална среща на частния сектор за сигурност.

Асоциациите на частните охранителни фирми са изпратили на МВР 30 предложения за промени в Закона за частната охранителна дейност. В новия закон за частната охранителна дейност, приет от МС, са намерили място 12 от тях. На първо място това е лицензирането и на над 1000 звена за самоохрана в страната, с които масово ходят бизнесмени и мутри.

Според ген. Манирчевски обаче и тази мярка няма да прекрати изцяло проблема с мутрите и бизнесмените, които демонстративно ходят с по 10-15 бодигарда.

При лицензирането обаче те ще трябва да бъдат проверявани за висящи дела, присъди и да преминават психотестове, което ще филтрира част от тях. Според бившия секретар на МВР отвличанията нарастват, защото са едно от най-трудно разкриваемите престъпления.