Проверяват 4-5 сметки на ексшефа на Топлофикация София
Проверяват 4-5 сметки на ексшефа на Топлофикация София / netinfo

Бившият изпълнителен директор на Топлофикация София Валентин Димитров има четири или пет сметки в чужди банки и в момента експерти от Главна дирекция борба с организираната престъпност работят по уточняването на паричните траншове в тях, научи Дарик радио. Според непотвърдена информация преди време Димитров е превеждал големи парични суми на ВАИ Холдинг – дружеството на застреляния преди близо година Георги Илиев. Източници на Дарик твърдят, че Валентин Димитров е държал спестяванията си в една австрийска и една швейцарска банка, а общата сума в сметките надхвърля 4 милиона евро.

Пред Дарик радио директорът на Агенцията за финансово разузнаване Васил Киров не потвърди, но и не отрече публикациите, според които е открита втора сметка на Валентин Димитров в Австрия, в която имало милион и половина евро. Втората сметката била на името на майката на бившия шеф на столичната „Топлофикация” - Цеца. Първата информация за открита сметка от 1,6 милиона евро в австрийска банка беше огласена при задържането на Димитров тази седмица.

Не е в моята практика да коментирам конкретни въпроси, свързани с разследвания, които са в ход, такава информация би била по съществото на самото разследване, каза Васил Киров. Запитан за това, кога са получени първите сигнали за сметки на бившия шеф на Топлофикация в чужбина, директорът на Агенцията за финансово разузнаване обясни, че става въпрос за края на миналата и началото на тази година.

Ръководителят на звеното за борба с корупцията в прокуратурата Бойко Найденов отказа подробности за това, дали се проверява втора сметка на Валентин Димитров в Австрия. Найденов коментира само, че е нормално, когато някой се разследва за пране на пари, да се търсят всичките му сметки. Дори и да знам дали има, или не втора сметка, това не е нещо което би следвало да се огласява, защото дори и да има нещо подобно, съответните заинтересовани лица ще преведат парите някъде и държавата ще бъде ощетена, каза още говорителят на прокуратурата.