Проверят висящи дела на автокрадци
Проверят висящи дела на автокрадци / netinfo

Главният прокурор Борис Велчев разпореди проверка защо са забавени делата срещу двама от най-известните автокрадци – убития преди месец Драгомир Илиев – Дражко, и Иван Ценов. Двамата са от списъка на вътрешния министър за лица с повече от две висящи дела, предоставен на главния прокурор. Проверяват се действията на прокурорите, забавили делата срещу двамата.

По заповед на главния прокурор Софийската апелативна прокуратура проверява дали прокурорските постановления през целия период на разследване на всички дела са законосъобразни и обосновани. Проверяват се висящите дела срещу Драгомир Илиев – Дражко, и Иван Ценов –Турчина, които са сред най-известните столични автокрадци. Двамата многократно са регистрирани за кражби на коли.

Проверката ще приключи до 25 септември. Срещу Драгомир Илиев има образувани две висящи дела, едно дознание и още две следствени дела, всичките за кражби на луксозни автомобили на територията на София. Той бе убит на 28 август т.г. След списъка на вътрешния министър на апелативните прокурори са били дадени указания да компенсират неоправданото забавяне на разследването, да се иска промяна на мерките им за неотклонение, и делата да бъдат приключени. След като мерки не са били взети, Борис Велчев разпореди служебни проверки за дейността на наблюдаващите прокурори, и ако виновно са нарушили задълженията си, ще им бъде търсена отговорност.

Инспекторатът на прокуратурата приключва в момента проверката на предварителните производства, водени във ВКП. Резултатите и предприетите мерки спрямо магистратите за които са установени конкретни нарушения ще бъдат оповестени до 12 октомври 2006 г.