Проверка потвърди, че плажът в залива Вромос е опасен
Проверка потвърди, че плажът в залива Вромос е опасен / снимка: DarikNews.bg, Станимир Димитров

Плажът в залива Вромос е опасен за здравето на хората, съобщи Областния управител на Бургас Константин Гребенаров. Той оповести изпратените до него резултати от повторни замервания на естествения радио-фон и радиоактивността на пясъчната ивица, направени от Министерство на околната среда и водите и Министерство на здравеопазването.

Проведените лабораторни анализи на проби от плажа показват, че повишеният гама-фон в района на залива е до два пъти над характерните за тази част на Черноморското крайбрежие стойности. Според становището на двете министерства, рискът за здравето на летовниците се дължи не токова на повишения гама-фон, колкото на повишеното съдържание на радий и други естествени радионуклиди в пясъка.

Според писмото, изпратено до областния управител, използването на ивицата и дългосрочното пребиваване, създава риск за здравето на хората. Замърсяването е локално и не засяга околните плажове,включително и плажа на град Черноморец.

Проблем в залива Вромос има след изхвърлените в него инертни материали от флотационна фабрика на мина „Росен". Замърсени са както пясъкът така и дъното на морето. През 1995 г. МОСВ възлага на немска фирма да извърши текуща оценка на състоянието на плажа.

Немските специалисти предлагат да се извърши почистване на пясъчната ивица и на морското дъно в близост до брега. Още тогава обаче, те подчертават, че рискът от повторно замърсяване на залива поради вълните и морските течения, остава.

За сега на опасната за здравето на хората плажна ивица ще бъдат поставени само информационни табели, които да ги предупреждават за риска, който носи продължителното пребиваване.

Други новини от Бургас