Проверка откри нарушения при 40% от ресторантите и газстанциите в Пловдив
Проверка откри нарушения при 40% от ресторантите и газстанциите в Пловдив / снимка: DarikNews.bg, архив

Близо 250 проверки на заведения и газстанции са извършени на територията на Пловдив и областта през последния месец.

Съставени са 21 акта за нарушения и са издадени над 80 разпореждания. Девет съоръжения са запечатани и забранени за експлоатация.

Данните съобщи пред Дарик главен инспектор Петър Тосков от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението".

На собствениците на тези обекти са наложени глоби от 50 до 2000 лева. Част от проверките са извършени съвместно с инспекторите по технически надзор.

Установените нарушения са в обекти за обществено обслужване, газоснабдителни станции и такива, в които се продават пълни бутилки с пропан-бутан.

Проверките бяха разпоредените в цялата страна след взрива в китайския ресторант в София от директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Сред най-честите нарушения са поставянето на бутилките с пропан-бутан в мазета и избени помещения, уточни гл. инспектор Тосков.

Пробан-бутанът е по-тежък от въздуха и когато попадне в ниските части на сградите се получават опасни концентрации, които при най-малката искра могат да предизвикат взрив.

Потребителите на газ трябва да купуват пропан-бутан само от лицензираните за това търговски обекти, предупреди зам.-началникът на пожарната в Пловдив.

Не трябва да се зареждат бутилки на колонките на газстанциите, тъй като е много рисковано. Налягането в бутилката е функция на температурата и когато тя се пълни догоре през зимата, в домашни условия, при по-високи температури става взривоопасна.

От месец са в сила и нови изисквания за строително-техническите правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар и при експлоатация на сградите.

Актуализацията е задължителна за всички нови строителни обекти и тези, които са в процес на реконструкция. При нарушение на тези разпоредби по ЗУТ, глобата е от 50 000лв. до 100 000 лв.