/ БГНЕС
Днес се състоя заседание в Софийския районен съд по гражданското дело, заведено от бившия главен прокурор и бивш председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров срещу съпредседателя на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков заради негово изказване в качеството му на премиер. Двамата не се явиха в съда, те бяха представлявани от адвокати. Делото продължава на 1 февруари 2023 година.

Искът на Цацаров е за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в уронване на личния и професионален авторитет, честта и достойнството, вследствие медийно изказване от 14 и 16 януари т.г. на Кирил Петков относно допуска до класифицирана информация на Цацаров, когато той беше шеф на КПКОНПИ. 

Допускът беше отнет от Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Цацаров посочи тогава, че това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. На 24 февруари Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) отмени акта, с който се отнема достъпа до класифицирана информация на Сотир Цацаров.

Съдът днес изслуша един свидетел, от страната на Цацаров, който разказа как бившият председател на КПКОНПИ е възприел думите на Петков, че е ненадежден и му е отнет допуска до класифицирана информация. Адвокатът му поиска от съда да бъдат призовани още двама свидетели, за да се установи достоверността на факти, изложени от Кирил Петков. По време на делото се поиска и да бъде изискана папката от ДАНС за отнетия допуск до информация.
БТА