Проучване ще определя десния кандидат
Проучване ще определя десния кандидат / netinfo

Социологическо проучване да определи кой да е общият десен кандидат за президент. Това искат шест от партиите от 8-странния формат.

Единственият вариант за издигането на обща дясна кандидатура за държавен глава е провеждане на социологическо проучване от три независими агенции, смята лидерът на СДС Петър Соянов. Според него след вчерашната лидерска среща е станало ясно, че преговорите са в задънена улица. По думите му вече е късно за предварителни избори. Ако ДСБ и Демократическата партия не се съгласят на варианта избор чрез социологическо проучване, то ще бъде проведено без тях, съобщи Стоянов. Изборът ще е между четиримата кандидати Неделчо Беронов, Веселин Методиев, Петър Стоянов и Сергей Игнатов. Резултатите от проучването трябва да са ясни преди края на август. Според лидера на СДС осемстранния формата на преговорите изпраща негативни сигнали към десните избиратели.

От ДСБ коментираха идеята социолози да определят кандидата на десницата като знак за разколебаване в позициите на СДС и вероятно желание за излизане на сините от преговорите.