статистика
статистика / Дарик Нюз,архив
БСП и ГЕРБ са с почти изравнени резултати, показва последното проучване на агенция „Медиана“. Според анализа двете най-големи политически сили към момента в градовете те са с напълно изравнен електорален потенциал.
 
БСП е застигнала ГЕРБ и към момента, в градовете, те са с напълно изравнен електорален потенциал  - 25.5% към 25.8% . Това означава, че на национално ниво основната опозиционна партия, вероятно, изпреварва ГЕРБ с около 1.5 %, тъй като в селата ресурсът на ДПС и БСП е по-висок, а алтернативните и традиционно „градски“ партии са по-слабо представени. Това сочат резултатите от проучване, направено от "Медиана".
 
Изследването обхваща периода след речта на Бойко Борисов пред актива на ГЕРБ в София, след обвиненията към Елена Йончева за пране на пари, след конгреса на БСП, както и след речта на президента Румен Радев по повод втората му годишнина като президент. Изследването на Медиана не отчита влиянието на обвиненията срещу министърът на култутурата Боил Банов. Основни изводи към момента показват, че сред жителите на градовете преобладават желанията ГЕРБ да довърши управленския си мандат.
 
За шест месеца желаещите предсрочни избори не са се увеличили, а желаещите ГЕРБ да довърши мандата са намалели с 3%. Единствената област, в която доминират позитивните оценки за развитие е благоустройството. Отчита се и намаляването на безработицата. Във всички останали обществени сфери оценките са силно критични – „Влошаване“.
 
Особено негативни са оценките по отношение на престъпността, здравеопазването, корупцията и материалното положение на хората и особено на пенсионерите. На този фон, логично и одобрението за закупуване на по-скъпите изтребители Ф-16 е много ниско.
 
Одобрението за тази сделка сред заможната част от населението е значително по-високо отколкото при бедните и пенсионерите, където неодобрението достига близо 50%. Към момента, може да се очаква относително висока изборна активност за предстоящите избори за европейски парламент - над 40% декларират категорична готовност да гласуват на тях.
 
Характерното е, че това са изключително симпатизанти на ГЕРБ, БСП и ДПС. Симпатизантите на останалите партии са много слабо мотивирани да гласуват.
 
Резултатът ще зависи от възможността на ГЕРБ и БСП да привлекат избиратели извън тясно партийните редици, се казва още в анализа на агенция „Медиана“.