/ iStock/Getty Images
България е на второ място в Европа след Румъния по брой плащания кеш, сочат данни на "Глоубъл Файндекс" (Global Findex), цитирани от "Юронет" (Euronet).

У нас 63 на сто от трансакциите се извършват с пари в брой, а в съседката ни – над 78 на сто. Макар очакванията да бяха, че пандемията ще засили дигитализацията на паричните средства и ще минимализира физическия кеш и неговата приложимост, данните сочат, че потребителите в Европа все още предпочитат да плащат в брой. 

Също така 42 на сто от населението на Румъния и 28 на сто от това на България няма банкова сметка, което е показателно за зависимостта на местните потребители от физически банкноти и монети.

Други европейски държави обаче са другия финансов полюс като напрпимер Норвегия, където само 3 на сто от паричните трансакции се извършват в брой. Също така тази държава разполага с впечатляващо нисък брой банкомати – само 32 на 100 000 души от населението, но за сметка на това 100 процента от пълнолетните в държавата разполагат с банкова сметка. 

"В България, а и в Европа като цяло има силна привързаност на потребителите към парите и плащанията в брой. Нашите очаквания са парите в брой да оцелеят в дигиталната революция и хората да продължат да ги използват още много години напред като предпочитан метод за плащане", коментира Калина Стойкин, регионален мениджър на "Юронет" в България, една от най-големите компании за платежни услуги в света. 

"Юронет" започна кампания у нас, насочена към създаването на бърз и лесен достъп до пари в брой в отдалечени райони в България. Инициативата "ATM за общността" е създадена специално за общини, които искат да предложат възможност за теглене на пари в брой на жителите си.
БТА