Противоречиви версии за тайните хотелски стаи на политехниката
Противоречиви версии за тайните хотелски стаи на политехниката / netinfo

Противоречиви обяснения дадоха представители на ръководството на пловдивския филиал на Техническия университет за предназначението и стойността на тайните хотелски стаи, бани и фитнес на таванския етаж на блок 4.

Според директора на филиала проф. Димитър Кацов помещенията били подготвяни за настаняване на приходящи преподаватели, които заради шума отказвали да ползват стаите за гости на ВУЗ-а в бившето АОНСУ, сега студентско общежитие. Доц. Рачо Рачев, ръководител катедра, лансира версия, че хотелските стаи и фитнеса са предназначени за шестимата студенти-инвалиди. Според него било планирано младежите с увреждания да живеят и да бъдат рехабилитирани там, макар че до таванския етаж се стига по стръмна вита стълба, а уредите за рехабилитация съществено се различават от тези за фитнес.

Обзаведените помещения бяха открити от председателя на Контролния съвет на ТУ - София Димитър Алексиев, който от месец следи спазването на бюджетната дисциплина в пловдивския филиал. 18 517 лв. е стойността на обзавеждането само на двете стаи, според счетоводната документация от 2000-та и 2001 г., заяви доц. Алексиев, като припомни, че за последните 6 години филиалът дължи 1,2 млн. лв. за такса “Смет”. Парите са вложени, без разходът да е минавал през Общото събрание на филиала, което е нарушение на правилника. Директорът на филиала проф. Димитър Кацов обаче, твърди, че мебелировката струвала максимум 2 000 лв. Пред журналисти Кацов днес призна, че е ползвал едно от помещенията за консултации, докато е пишел професура миналата година. Екип на Дарик видя в една от стаите вестници от юни 2005 г. Пред контрольора от София пък директорът на филиала е заявил, че помещенията никога не са били ползвани и не е изпълнил разпореждането до 3 май да даде писмени обяснения за разходите и предназначението

Проф. Кацов обясни, че срещу него е предприета атака. “Неудобен съм, защото искам автономност за ТУ-Пловдив”, коментира директорът на филиала. По искане на ¼ от членовете на Общото събрание на филиала, за 16 май е насрочено гласуване за предсрочно отзоваване на проф. Кацов.