Протестиращите светят с фенерчетата на телефоните си
Протестиращите светят с фенерчетата на телефоните си / БГНЕС
Малко след 23.00 часа площад "Независимост" беше празен, а част от протестиращите блокираха "Орлов мост"
Протестиращите пред фонтана на Президентството освиркаха Светия синод, след като тон им даде с речта си Горан Благоев, журналист от държавната БНТ. Благоев, в чието предаване "Вяра и общество" звучаха редовно хули  към БПЦ, държа реч пред протестиращите и разкритикува българския патриарх и митрополитите, че не са на площада.

Горан Благоев говори на протеста

 

Журналистът ги обвини, че не са до народа си и защитават премиера Бойко Борисов, защото бил техен спонсор.

"Преди повече от 70 г. българският Синод имаше куража да се изправи срещу правителство, което беше в съюз с Германия, имаше куража да се изправи срещу Гестапо и да защити българските евреи", направи сравнение Благоев с тогавашната ситуация на живот и смърт и днешния протест под ръководството на "Отровното трио". Той обвини, че и тогава Синодът е получавал субсидия от правителството, но излязъл с народа и защитил българските евреи.

Горан Благоев директно се обърна към патриарх Неофит и го призова да излезе на площада при протеста.

"Ваше светейшество, български митрополити, опомнете се!", позволи си да дава акъл на духовния клир начело на БПЦ Благоев. "Този народ има нужда не от вашата защита към вашия спонсор отсреща /б.р. - сградата на Миинистерския съвет/, този народ има нужда от вас тук от вас тук и сега", заяви Благоев и даде тон на протестиращите да освиркат духовните водачи на БПЦ с мощни викове "уууу".

В същото време Благоев провъзгласи за достоен архимандрит Дионисий, низвергнат от Синода.

"Тук е един достоен духовник, архимандрит Дионисий и още един мълчалив монах Рафаил, поклон и за него", каза още водещият на "Вяра и общество".

С изключение на този скандален момент, протестът до момента протича мирно, без насилие и сблъсъци. Хората светеха с фенерчата на телефоните си и скандираха "Оставка". Вместо бомби, към този час на площада звучи музика като за парти, веят се знамена, а свирките и вувузелите заглъхнаха.

Малко след 23.00 часа площад "Независимост" беше празен, а част от протестиращите отидоха да блокират "Орлов мост".