Протестът на превозвачите е с предупредителен характер
Протестът на превозвачите е с предупредителен характер / cнимкa: Sofia Photo Agency

Не съм съгласен, че никой нищо не прави и нищо не се предприема. Бяха предприети конкретни ангажименти от страна на Министерството на финансите. Това каза в предаването “Денят” на Дарик Володя Киров, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” към Министерството на транспорта. Той заяви, че финансовото министерство е поело ангажимент за изменение на структурата на акциза и акцизната ставка за дизеловото гориво. Този проблем не е извън проблематиката на работната група, в която влизам, допълни Киров.

Министерството на транспорта, самият министър са доказали съпричастността си към проблемите на българските превозвачи и винаги са се стремили да търсят решения, дори и извън компетенциите им, посочи още изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” към Министерството на транспорта.

Министър Петър Мутафчиев лично пое ангажимент и беше разпоредено събиране на информация, за да се докаже наличие на криза на пазара. Аз не мога да кажа дали има криза. Пазарът ни е отворен, операторите са към 5 000. Трябва време от поне два месеца за набиране на статистическа информация и обработването й. След получаването на тези данни Комисията трябва да се произнесе в 30-дневен срок, поясни Киров.

Според него на този етап протестите, организирани от превозвачите, имат предупредителен характер.