Протестът на млекарите в Стара Загора приключи с арест
Протестът на млекарите в Стара Загора приключи с арест / снимка: БГНЕС
Председателят на Старозагорското сдружение на млекопроизводителите Танчо Колев беше задържан от полицията и отведен в Районното полицейско управление в Стара Загора. Това се случи по време на протеста на млекопроизводителите от региона, които са получили разрешение от Община Стара Загора само за гражданско присъствие, а не за блокада на пътя за Казанлък, уточниха охраняващите полицаи.

„Заместник-кметът Велизар Балабанов отказа да ни разреши блокада на изхода за Казанлък, защото това е главна пътна артерия”, потвърди в началото на протеста самият Танчо Колев. „В момента се водят преговори за изграждане на палатков лагер, но протестите ни ще преминат като гражданско присъствие до петък”, уточни той.

За около час на изхода за Казанлък се събраха около 60 недоволни млекари от Стара Загора, Нова Загора, Чирпан, Раднево и Казанлък. Те потвърдиха, че исканията им остават непроменени – изплащане на обещаната годишна субсидия от 20 ст. за литър мляко и 300 лева за животни. Стопаните се чувстват подведени и излъгани от обещанията, които получиха от предишния земеделски министър Нихат Кабил.

„В момента се изплаща част от субсидията за месец март, но ние сме изправени пред масови фалити, защото сме задлъжнели пред банките”, казаха протестиращите. „Сред нас няма хора, които да не дължат хиляди левове на банките. Там са заложени дори животните. Ние се задъхваме от кредити“, споделиха фермерите.

Председателят на Старозагорското сдружение на млекопроизводителите Танчо Колев е изтеглил кредит 100 000 лева и е заложил 100 крави от 200 животни, за които се грижи. Средната годишна задлъжнялост на един млекопроизводител се изчислява от 50 000 до 100 000 лева.

Млекарите се надяват днес на Консултативния съвет към Министерството на земеделието и храните да се стигне до адекватно разрешаване на проблемите им. В противен случай зърнопроизводители и млекопроизводители се заканиха да се отправят на национален протест в столицата, заедно с животни и техника.

Други новини от Стара Загора