Протестите в ОЦК Кърджали продължават
Протестите в ОЦК Кърджали продължават / снимка: БГНЕС, архив

За пореден ден работниците от ОЦК Кърджали протестираха с искане да получат заплатите си. И днес металурзите от ОЦК протестираха и блокираха основния път между Кърджали и Хасково за час между 9.30 и 10.30 ч.

Вчера собственикът на комбината Валентин Захариев оповести официално, че е договорил заем за 1,5 млн. лева, с които да плати забавените заплати на металурзите,. Той обаче не се нае да прогнозира кога ще се разплати с хората и се оправда, че все още се търсят обезпечения за кредита.

От КНСБ обаче са категорични, че докато парите не постъпят по сметките на работниците, протестните действия ще продължат, дори се обмисля те да бъдат пренесени в столицата. Пред Дарик от синдиката обясниха, че „това с плащането на заплатите го чуваме на всеки няколко дни”, затова и не вярват на думите на Захариев.

Междувременно вчера стана ясно, че сделката по продажбата на „Горубсо Мадан” е почти приключена, като се чака само един допълнителен подпис.

Вече 29 дни продължават ефективните протестни действия на работниците и служителите от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали. Подадените заявления до Районния съд в Кърджали за издаване на заповед за изпълнение за вземания на парични суми вече са над 200 и депозирането им продължава и днес, посочват още от синдиката.