Протестите продължават, студенти причакаха Орешарски край „Шератон”
Протестите продължават, студенти причакаха Орешарски край „Шератон” / снимки: Sofia Photo Agency
Окупацията на Ректората продължава, студенти причакаха Орешарски край „Шератон”
68234
Окупацията на Ректората продължава, студенти причакаха Орешарски край „Шератон”
  • Окупацията на Ректората продължава, студенти причакаха Орешарски край „Шератон”

Антиправителствените протести под различни форми и засилено полицейско присъствие продължават и през днешния ден. Очаква се вечерта да се съберат повече хора на традиционния протест.

В сутрешните часове на деня група от 50-ина „Ранобудни студенти” посрещна премиера Пламен Орешарски пред входа на столичния хотел „Шератон”, където той участва в откриването на Българския икономически форум.

Протестиращите се бяха разделили на две групи - едната скандираше „Оставка”, а другата - „Веднага”. Някои от младежите призоваваха „Орешарски да чуе народа”. „Нека всички чуят, че живеем в диктатура”, скандираха още младежите. Полицейското присъствие в района бе засилено.

При пристигането си Орешарски влезе през главния вход на хотела под бурните освирквания на протестиращите. След откриването на срещата вътре, той излезе отново от там, но засиленото полицейско присъствие и служителите на НСО изолираха протестиращите студенти и журналистите.

Пред хотела се бяха събрали и около 15 души контрапротестиращи.

Протестите продължават студенти причакаха Орешарски край Шератон
netinfo

Протестите продължават студенти причакаха Орешарски край Шератон
netinfo

Протест около парламента и Ректората

Когато премиерът си тръгна, студентите се насочиха към сградата на Народното събрание, като по пътя си затвориха на няколко пъти бул. „Цар Освободител” за кратко.

След като поседяха пред сградата на парламента протестиращите се прибраха в окупирания университет.

Междувременно около 30 протестиращи се събраха пред главния вход на парламента. Те освиркваха и скандираха „Оставка", свиреха със свирки, биеха на тъпани.

В ранния следобед протестиращи се събраха пред Ректората на Софийския университет с искане за оставка на правителството и разпускане на 42-рото Народно събрание.

Студенти се наредиха по осевата линия на бул. "Цар Освободител" при СУ "Климент Охридски" и скандират "Оставка веднага".

Младежи се подредиха по тротоарите и от двете страни на пътя. Движението в двете платна на булеварда беше нормално. Някои шофьори поздравяваха протестиращите студенти с клаксони, а студентите им отговаряха с ръкопляскания. Студентите пееха и развяваха националния трибагреник и знамето със знака на "Ранобудните студенти".

Протестите продължават студенти причакаха Орешарски край Шератон
netinfo

Окупацията на Ректората продължава

Междувременно окупацията на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски” продължава. Има обаче минимален допуск на администратори до работните им места, съобщиха още „Ранобудните студенти”. Представители на протестиращите студенти пропускат в сградата и свои колеги срещу показване на студентски книжки.

Заради продължаващата акция на студентите, както и за осигуряване на възможност на администрацията да изпълнява задълженията си днес достъп до сградата на Ректората на СУ ще бъде осигурен на ръководствата на факултетите - декани и заместник-декани, на служителите от деканатите и инспекторите от сектор „Студенти”, както и на служителите в централната ректоратска администрация, информираха от висшето училище.

От 25 октомври сградата на Ректората на висшето училище е окупирана от „Ранобудните студенти”. На 11 и 12 ноември протестиращите студенти обявиха пълна окупация, при която не допускаха в Ректората и администрацията на висшето училище. Тогава студентите, които бяха дошли за уверения за стипендии, бяха връщани, а срокът за кандидатстване е до 18 ноември.

От СДВР информираха, че са задържали шест души през вчерашния ден във връзка с протестите. Към момента всички задържани са пуснати, няма данни за пострадали при протестите.

От Националното представителство на студентските съвети (НПСС) разпространиха тази сутрин декларация, с която осъждат използването на груба сила от страна на полицията срещу протестиращи студенти. Организацията настоява за разследване на всеки отделен случай на неправомерни действия от страна на полицията при пълна публичност и прозрачност за обстоятелствата, свързани с действията на полицаи и протестиращи граждани.

Протестите продължават студенти причакаха Орешарски край Шератон
netinfo

Протестите продължават студенти причакаха Орешарски край Шератон
netinfo