Протестите на млекопроизводителите продължават
Протестите на млекопроизводителите продължават / снимкa: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

След шест часа протестни действия от страна на фермерите пред Министерски съвет, бе взето решение националните протестните действия да продължат и другата седмица. Лидерът на млекопроизводителите Андриан Цаконси се закани, че ще бъде блокирана цялата страна и основни пътища. Решение бе взето, след като не се стигна до среща с министър-председателя Сергей Станишев. Той отказа да приема представители на протестиращите фермери.

По време на протеста стана ясно, че вече се приемат документи за изплащането на субсидиите за качественото мляко за май и юни. Андриан Цаконски заяви, че докато техните искания не бъдат изпълнени на сто процента и не получат реални пари в техните сметки, протестите ще продължат. Той каза също така, че по време на сблъсъците на полицията и протестиращите пред МС, униформените са били твърде арогантни към фермерите. Имало е ритници, според него се е стигнало и до ръкопашен бой. Той добави, че ще бъдат повдигнати обвинения срещу двама полицаи, ако това бъде доказано и с видеокарти.

По време на протеста бяха арестувани петима протестиращи, един от които бе и Андриан Цаконски. По-късно лидерът на Асоциацията на млекопроизводителите в България бе освободен. Напрежението се покачи след като стана ясно, че премиерът Сергей Станишев е отказал да се срещне с протестиращите. Най-голямо недоволство у фермерите предизвика отказът на Сергей Станишев да разговаря с тях. Те настояваха той да слезе сред тях и да каже какви ангажименти поема държавата към фермерите.

Докато те настояваха за среща с него в центъра на София, в Студентски град, където провери ремонт на общежитие, премиерът каза:

„Начинът, по който беше организиран протестът, определено беше провокативен. Организаторите, забравих как се казват, г-н Зоров, г-н Цаконски, определено „нахъсваха” протестиращите да не спазват закона. Аз няма да се срещам с никой, който не спазва закона. Но начинът, по който действат, провокират полицаите, удрят ги, ако действат така, няма да се срещаме. Това трябва да е ясно на всеки, защото законът и редът са първото условие за всякакъв разговор”, заяви Сергей Станишев.

„Винаги сме готови да водим разговор, а това, което някои от организаторите целят, няма нищо общо с интересите на животновъдите или млекопроизводителите. Добре е да се разбере дали главните инициатори и провокатори спазват всички разпоредби на българското законодателство и на европейските правила и дали са изрядни към държавата”, каза още Станишев.