Протестите на медиците от Спешна помощ продължават
Протестите на медиците от Спешна помощ продължават / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Протестите на медиците от Спешната помощ продължават. Очаква се утре служителите отново да изразят недоволството си пред здравното министерство, съобщава Нова телевизия.

За понеделник е предвидена и среща между протестиращите лекари и здравния министър Таня Андреева. На нея ще бъдат обсъдени проблемите в Спешната помощ и възможните решения. В понеделник ще стане ясно и кой временно ще изпълнява функциите на досегашния директор д-р Георги Гелев.

В същото време университетските болници в страната излязоха с позиция, че е недопустимо здравният министър д-р Таня Андреева да се превръща в заложник на интересите на един лекар. Те се противопоставят на идеите за смяна на министъра на здравеопазването при всеки възникнал проблем, като този в спешната помощ, но пък искат оставката на директора на Здравната каса д-р Румяна Тодорова.

В декларация, подписана от управителния съвет на Асоциацията на университетските болници у нас, директорите на тези лечебни заведения посочват, че Здравното ведомство към момента прави всичко възможно за подобряване на спешната помощ. Проблемът в здравеопазването обаче бил в лошите правила, по които Здравната каса отпускала парите на болниците.

Директорът на финансовата институция д-р Румяна Тодорова за пореден път администрирала здравната система и резултатите от орязването на болниците щели да доведат до вреда на пациенти, лекари, медицинска наука и образование.

Източник: NovaNews.bg