Протестиращите фермери заплашиха с блокада на прохода Шипка
Протестиращите фермери заплашиха с блокада на прохода Шипка / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Протестните действия ще бъдат преустановени до следващата сряда и ще дадем последен шанс на правителството да изпълни нашите искания – коментира за Дарик лидерът на млекопроизводителите Андриан Цаконски. Фермери ще блокират прохода Шипка следващия четвъртък, ако техните искания не бъдат удовлетворени сто процента. Това е станало ясно след среща на животновъди с министъра на земеделието и храните Валери Цветанов.

Фермерите поставиха ултимативно три искания пред министъра, които трябва да бъдат изпълнени до средата на следващата седмица. Поискано е било до сряда да бъдат изплатени субсидиите за качествено мляко за месеците март и сряда, както и да се възобнови приемането на документи за изплащането на субсидиите за месеците май, юни и юли. Фермерите са поискали още да се изплатят субсидиите и по програмата „Деминимис” на тези, които вече са подали документи и същевременно да бъде обявен едноседмичен срок за тези фермери, които не са успели да подадат документи.

По думите на Андриан Цаконски утре министърът на земеделието и храните Валери Цветанов отново ще се срещне с представители на млекопроизводителите.