Протестиращи виждат зад Стоичков политически гръб
Протестиращи виждат зад Стоичков политически гръб / снимка: БГНЕС

Представители на различни граждански организации на протестиращи останаха разединени в мнението си за футболната легенда Христо Стоичков след студентската среща в столичната зала „Арена Армеец”, на която той бе посочен като лице на движението „Орлов мост”.

Според Ангел Георгиев, председател на Националното представителство на студентските съвети, Стоичков е „доказана личност, известна и в света, която неведнъж е била обединител на народа, и затова може би се чу неговото име”. Представителят на част от българските студенти уточни, че никой не очаква от бившия спортист да пише закони. „Единственото ни условие бе той да няма намерение за участие в политиката”, допълни Георгиев пред бТВ.

На въпрос как би коментирал явно изразяваната в миналото подкрепа за ГЕРБ от страна на Христо Стоичков, Георгиев отговори: „Той е подкрепял каузи и идеи, а не самата партия. Когато е бил разочарован, се е разграничавал”.

Георгиев подчерта изрично, че зад студентската инициатива не стои никоя партия, а единствените разходи до момента - за наема за зала „Арена Армеец”, били посрещнати от самия Стоичков.

Представители на протестиращите срещу монополите Янко Петров и Дончо Дудев от Движение за граждански контрол, коментираха, че приемат повечето искания на студентите, но не и лицето Стоичков. Причината е че, той носи съмнения за политически „гръб”, които трябва да отпаднат.

Петров и Дудев предложиха всички официални представители на студентите и университетски ръководства да седнат на една маса и да заявят, че гледат в една посока - за да няма съмнения от страна на гражданите за „чистотата” на инициативата им преди изборите.

Двамата лидери на протестите обявиха още, че са намерили партия, достойна да бъде мандатоносител - Движение гражданска инициатива, основана през 1989 г. Това била възможно „най-чистата партия без компромати”.

Мариана Христова - представител на широка гражданска формация, обединяваща протестиращите срещу шистовия газ и ГМО, „зелените”, организация на майките и много други, също се разграничи от едно евентуално представителство на Христо Стоичков.