протест пред НС
протест пред НС / БГНЕС
Протестиращи посрещнаха народните представители пред Народното събрание, където ще се проведе извънредно заседание, на което ще се обсъдят и гласуват промените в Закона за защита от домашното насилие и Наказателния кодекс, предаде БГНЕС.

Протестиращите се събраха пред парламента, за да напомнят, че народът ясно е заявил своето противопоставяне на насилието, основано на пола, но и за да са сигурни, че този път депутатите ще имат смелостта да гласуват така нужните промени в НК и ЗЗДН.

Те държат плакати с надпис “Нито една повече”, “Промени в НК сега”, “Не си сам”, “Промени в ЗЗДН сега!”, “Заедно за Дебора”.

„Искания на нашия колектив „Феминистки мобилизации“ са за незабавното добавяне на термина “интимен партньор” към кръга от лицата, за които жертва на насилие, може да потърси защита. Това е промяна в ЗЗДН“, обясни Ширин Ходжева, представляваща колектива „Феминистки мобилизации“.

Специфично за днес е дебатът в пленарна зала да бъде конструктивен, последователен и да се избягват идеите за това да изчакваме и прибързваме, защото всеки един ден изчакване, поставя предпоставки насилието да продължава“, допълни тя.

Ходжева каза, че настояват и за създаване на кризисни центрове за пострадали от насилие във всяка една област в страната, но и освен това националният съвет за превенция и защита от домашното насилие да се свика в най-кратки срокове. „За съжаление, едни от нашите искания, които няма да бъдат разглеждани днес, е да бъдат добавени дефиниции в НК за фемицид, насилие, основано на пола и престъпления от омраза, извършени на основата на пола, както и добавяне на дефиниция за психологическо и икономическо насилие в НК“, уточни тя.

Включването на сексуално образование в образователната система също е част от техните искания.
БГНЕС