/ БГНЕС
Паметникът на Съветската армия осъмна отново осквернен. Този път надписът с черна боя върху него е актуален спрямо политическата обстановка у нас и в Белорус.

Долу Бой/Лукашен/ко - пише на паметника с черна боя.


Вдъхновението за неизвестния "художник" явно е дошло от протестите срещу Лукашенко, след като опозицията не призна резултата от вота там, както и от протеста у нас срещу кабинета.

Един от протестиращите - Манол Глишев, още в ранни зори подкани в социалната мрежа който може да ходи и да направи снимки на надраскания паметник, докато надписът още не е изтрит.

"Ако от ПЪРВО РУ-СДВР имат желанието да ме канят на кафе, нека си напишат домашното и първо да попрочетат малко", написа Глишев и публикува снимки и текст на първия откликнал на призива му - фоторепортер от "Дневник".

Манол Глишев, който участва в маршовете на "Правосъдие на за всеки" за оставката на главния прокурор и гравитира около ДБ, вече иска и оставката на президента Румен Радев. Той се заканва се заканва, че когато спечелят властта, не само ще бъдат "украсени", но и ще бъдат съборени всички подобни комунистичски и съветски паметници в страната.

От първия ден на протеста той зове към лустрация и подчертава, че на Орлов мост са антикомунистите, които нямат общо с Румен Радев, Отровното трио и Мая Манолова.

Предполага се, че именно някой от тази група протестиращи на блокираното с палатки кръстовище е надраскал и паметника.

"Долу при Министерския съвет Триото може да се ръкува с Радев и да се охранява от хора, които цензурират, сплашват и бият критиците на комунизма, путинизма и соцносталгията. Ние на Орлов мост направихме и правим съвсем други неща:

- изгонихме Мая Манолова от лагера;

- с Методи Лалов теглихме на народа много ясни речи против путинизацията на България;
- често повтаряме, че след падането на Гешев ще продължим да искаме #лустрация;
- даваме думата на хора, които искат оставката включително и на Радев (лично аз също я искам);
- свободно поставяме европейското знаме до българското;
- провеждаме Граждански мегдан, на който изрично спираме да говорят ЕДИНСТВЕНО неонацисти и неокомунисти;
- публикувахме нарочна декларация в солидарност с белоруския народ срещу посткомунистическия диктатор Лукашенко;
- и най-сетне паметникът на окупаторите покрай нас осъмна украсен, както е на снимката тук", написа в профила си Глишев.