В над 20 града на страната днес се организират мирни протести в знак на подкрепа към 18-годишното момиче от Стара Загора, което бе обезобразено от своя приятел. Първоначално инициативата тръгна от града под липите, но в последствие стана ясно, че още много население места ще се включат.

Хората са призовани да излязат пред съдебните палати в своя град в един и същи час - 18:00 часа.

Мъж обезобрази приятелката си с макетно ножче, направени са ѝ 400 шева

В края на юни момичето е станала жертва на жестоко посегателството от страна на бившия ѝ вече приятел - Георги. Той е дошъл в дома ѝ, където освен, че я е удрял и е счупил носа ѝ, той е остригал дългата ѝ коса и я е рязал с макетно ножче 21 пъти, в следствие на което са ѝ направени 400 шева.

Първоначално той е задържан, след което е бил освободен, тъй като на база на медицинската експертиза съдът е постановил, че жертвата е с леки телесни наранявания. В неделя сутринта Георги беше арестуван, след като стана ясно, че в дните предхождащи нападението, той е заплашвал момичето със съобщения в интернет приложение. „Направо те убивам” и „Ще ти закача главата” гласят заплахите. Така прокуратурата му повдигна още едно обвинение - за закана за убийство.

Властите за нападнатото момиче: Имало е съобщения „Направо те убивам“ и „Ще ти закача главата“ (ВИДЕО)

Случаят предизвика обществен и политически отзвук в цялата страна след като родителите на жертвата съобщиха пред медиите за случилото се. Прокуратурата отново се задейства по случая и нареди повторни експертизи на пострадалото момиче. Тя е в тежко емоционално състояние и се е затворила в себе си, съобщи майката на жертвата.