Протести срещу повторното отваряне на сметището в Суходол
Протести срещу повторното отваряне на сметището в Суходол / снимка: Sofia Photo Agency, Kaмелия Атанасова

Суходол да се отдели от Столичната община и да стане самостоятелна териториална единица. Това предложи Венцислав Божилов – председател на Сдружението "Защита здравето и живота на населението и околната среда” по време на протестното събрание срещу повторното отваряне на депото за боклуци в Суходол.

Сдружението вече се е консултирало с адвокати по международно право, като идеята е „Суходол” да стане самостоятелна административна единица, обяви Венцислав Божилов.

„Не е целта да бъдем отделен район, а да бъдем автономна териториална единица и всички други заплахи, че ще ни отрежат тока, че ще ни спрат водата – електрическите компании са частни, водата не може – това е национално богатство, а ние сме българи и вече европейци. Имате ли тази нагласа, това желание сами да вземем нещата в собствени ръце”, попита Божилов, на което присъстващите на събранието отговориха единодушно с „Да”.

„Близки до общината „мафиотски образувания” целят да закупят на ниски цени имотите на суходолци, а отварянето на сметището е предизвикало спад на цените на имотите в квартала”, смятат протестиращите. Според Божилов вече е имало случаи, в които на суходолци, притежаващи имоти около сметището, им е било предлагано да продадат собствеността си.

Хората от квартала са възмутени и от силното полицейско присъствие след повторното отваряне на депото на 4 декември. По техните думи днешният протест се охранява от повече от 200 полицая. По време на протеста жителите изгориха предизборен плакат на Бойко Борисов, на който пише: "На жителите на Суходол. Аз стоя зад вас". Друга неправителствена организация – студентско движение "Призив за образование", също се обяви в декларация против отварянето на сметището в Суходол.

Сред протестиращите днес бе и ръководителят на Българския национален съюз Боян Расате.