Протести още в първите дни от проучванията за газ и нефт в Шуменско
Протести още в първите дни от проучванията за газ и нефт в Шуменско / снимка: DarikNews.bg, Шумен

Започна вторият етап от проучванията за газ и конвеционален газ в Шуменско. Дейностите са част от проекта за обследване на блок „Провадия”, който стартира през миналата година. Днес обаче работата на фирмите-изпълнители бе забавена от спонтанен протест на жители от селата Овчарово и Костена река, които изразиха притесненията си за замърсяване на околната среда и вредни последици за здравето си.

От началото на седмицата машините, които извършват сеизмичните проучвания са в района на тези села, но до жителите им не е достигнала предварителна информация за работата им. От фирмата твърдят, че са уведомили всички кметове в региона. ”Хората, които извършват тази дейност никого не са уведомили за това, гражданите не знаят абсолютно нищо за тези изследвания - само догатки, второ няма никакъв контрол”, заяви Даниел Димитров от село Костена река.

Стоян Кацаров - супервайзер на проучванията, отхвърли всички твърдения за вредни последици върху околната среда. „Машините имат една плоча по средата, която пускат на земята и вибрира 12 секунди, сигнала който се получава се приема от едни сеизмоприемници и това са дейнсотите. Няма абсолютно никаква опасност за околната среда тези проучвания по този метод вече се работят в целия свят”, подчерта още той. Проучванията се извършват по така наречения сеизмичен метод, използван в България вече 30 години.

Вибро машини предизвикват 12-секундни трусове, които вкарват сигнал в земята, в последствие той се обработва и се придобива представа какви залежи има под земната повърхност. Проучванията в Шуменско ще продължат още месец, а дали има залежи на нефт и конвенционален газ в региона ще стане ясно след няколко месеца.