Протест за арестувания за бомбата пред „Евророма”
Протест за арестувания за бомбата пред „Евророма” / снимки: DarikNews.bg, Благоевград
Люси Манова - председател на Гражданско сдружение „Сила” в Благоевград
54877
Люси Манова - председател на Гражданско сдружение „Сила” в Благоевград
  • Люси Манова - председател на Гражданско сдружение „Сила” в Благоевград

Гражданско сдружение „Сила” в Благоевград организира протестни действия в защита на арестувания националист Николай Йовев от село Микрево, обвинен за бомбения атентат пред клуба на партия „Евророма” в Сандански, при който 29 юни бе откъсната едната ръка на кандидата за общински съветник в града Малин Илиев.

Пострадалият от избухналата бомба Малин Илиев е във ВМИ, където специалистите се борят за живота му. В петък лекарите в Сандански ампутираха дясната му ръка и оперираха органи в коремната кухина. Той бе транспортиран в София в събота с посредничеството на санданския кмет Андон Тотев.

„Единият от четиримата задържани за взрива - Николай Йовев, въобще не е бил в района по време на престъплението. Той е пристигнал в Благоевград на рожден ден и се е прибрал обратно в Микрево в следобедните часове в събота. Полицията няма никакви доказателства, че именно той е участвал в поставянето на бомбата пред партийния офис в Сандански”, каза за Дарик председателят на „Сила” в града Люси Манова (на снимката в текста).

„С натиск от страна на полицията първият нает от семейството на Йовев адвокат е отказал защита, сега има втори. Николай за втори път е обвинен несправедливо. Преди месеци той бе задържан след протест на „Сила” в Благоевград, проведен след размириците в Катуница. Тогава в областния център бяха пребити баща и син от ромски произход, а за извършител полицаите уличиха Николай Йовев”, обясни още Манова.

Протест за арестувания за бомбата пред Евророма
netinfo


В протеста, който ще бъде днес или на 3 юли, ще се включат и други организации, „Анонимните” също ще участват, каза Манова.

Бомба с голям тротилов еквивалент избухна минути преди 6.00 ч. на 29 юни в Сандански. При експлозията тежко пострада 59-годишният санданчанин Малин Илиев. Взривното устройство беше поставено пред офиса на политическа партия „Евророма”, намиращ се в близост до кооперативния пазар в курортния град.

Разговор с Люси Манова може да чуйте в звуковия файл

Други новини от Благоевград