Протест в СУ заради конференция за Людмила Живкова
Протест в СУ заради конференция за Людмила Живкова / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Протест в СУ заради конференция за Людмила Живкова
57752
Протест в СУ заради конференция за Людмила Живкова
  • Протест в СУ заради конференция за Людмила Живкова

Със скандал започна конференцията в чест на 70-годишнината от рождението на Людмила Живкова. Няколко десетки университетски преподаватели и граждани, организирани във Facebook опитаха да спрат събитието и отложиха за малко началото на научния форум.

Огледалната конферентна зала в Софийския университет се превърна в арена за протестиращите срещу и подкрепящите научната конференция в чест на Людмила Живкова. Хаос, крясъци и освирквания съпътстваха събитието.

Привърженици на идеята сравняваха Людмила с бяла лястовица, която е разпространявала мира и добротата. Не липсваха и паралели между Живкова и Галина Брежнева. Но всички смятаха, че трябва да се разграничи делото на Людмила от комунистическия режим. „Елементарни подходи, да пишат такива неща, да я сравняват с Живков. Тя си беше самостоятелна единица”, сподели жена.

Група протестиращи, предимно преподаватели от философския и историческия факултет на Софийския университет, крещейки изказваха своята позиция по въпроса. Заради шумния протест с освирквания, ръкопляскания и скандирания бе отложено началото на конференцията. В последствие научното събитие и протеста продължиха едновременно, като шумът отвън надвикваше лекторите.

Протест в СУ заради конференция за Людмила Живкова
netinfo

Протестиращите издигаха плакати „Живкова при Живкови, не при студентите” и настояваха, че не може да се провеждат такива събития. И докато едни обясняваха защо тази конференция не е научна, други скандираха, каквото им хрумне.

„Протестирам граждански срещу това университета да приютява някаква такава лична интимна панихида”, заяви жена, включила се в протеста. „Това е всичко имитация. Това е подмолна научна конференция за 70-годишнината на Людмила Живкова, но по същество е реабилитация на нейното време”, сподели друг участник. Друга група скандираше „ЩАЗИ”.

А някъде там между споровете за и против бяха студентите. Тези, за чийто мозъци се тревожиха всички. В крайна сметка именно те се оказаха най-трезво мислещите в цялата ситуация. „Истината е някъде по средата, не трябва да отричаме миналото, а трябва да го приемем и да се съгласим с него, след като е част от нашата история”, коментира студент. „Не може да се отрича 50-годишен период от историята ни. Който не познава миналото си, няма как да има бъдеще. Трябва да се учим от него”, сподели друга студентка.

Сякаш с ирония бе избрана и залата на събитието. Огледална зала, за да се огледаме по-добре в нея и да видим нещата пречупени и през чуждата гледна точка.

Протест в СУ заради конференция за Людмила Живкова
netinfo

От Синята коалиция вчера определиха конференцията като опит за реабилитиране на комунистическия режим. Сините депутати поискаха форумът да бъде отменен и да се потърси сметка на ректора проф. Иван Илчев за това, че се опитва „да използва Софийския университет за политическа пропаганда".

В отговор проф. Иван Илчев определи пред Дарик декларацията на Синята коалиция като „примитивна реакция" и опит да се забрани на историците да се занимават с онова, което им е професия. Илчев уточни, че форумът по повод 70-годишнината от рождението на Людмила Живкова се организира от Историческия факултет на университета. Той подчерта, че конференцията е научна и изрази надежда събитието да не бъде тласнато по линията на политиката.

Протест в СУ заради конференция за Людмила Живкова
netinfo