Десетки жители на Созопол излязоха на мълчалив протест на централния плаж в града, предава NOVA. Недоволството им е насочено срещу действията на концесионера, който за втора поредна година започна изграждането на диги.

От няколко дни концесионерът на Централния плаж в Созопол започна подготовката му за зимния сезон. Дейностите според информация от фирмата-стопанин  не включвали изкопни работи, а изтеглянето му в задната част на ивицата.

Премахват незаконни постройки от частни имоти на къмпинг „Каваците” (ВИДЕО)

Според концесионерът, изграждането на защитните диги има за цел да предпази плажната ивица от големите морски вълни по време на зимния сезон. Местните обаче излязоха на мълчалив протест. Не са съгласни, концесионерът, който стопанисва плажа от миналата година, да им отнема възможността през зимния сезон да имат свободен достъп до плажа и морето.

„Той дойде, направи плажа въпреки че нямаше такива защитни диги. Нещо попречи ли му да спечели „Син флаг”, казва Аспасия Порожанова. „Не може за втора година по този начин да бъде спрян достъпа на хора, които искат да се разхождат по така наречената наша морска градина“, смята Валентина Чернишева - жител на Созопол.

Сред протестиращите откриваме и българският актьор Досьо Досев, който живее от 1954г. в Созопол, след снимките на „Крайцерът Надежда” „Цялата държава е на концесия  и се разпореждат като собственост, правят си каквото искат“, казва Досев.

Срещу дигите за втора поредна година има и подписка. До момента подкрепена от над 900 жители на града. „Искаме незабавно спиране на всякакви действия по разкопаването на градския плаж с багер и друга техника, независимо как концесионерите на плажа наричат търсения резултат“, казват жителите.

За действията си концесионерът е уведомил Министерството на туризма, Басейнова дирекция и РИОСВ. „Изпратих моите хора, направихме протокол за спиране на т.нар. строеж, но то не е и строеж“, казва кметът на Созопол Тихомир Янакиев.
nova.bg