/ БГНЕС
На втори протест днес жители на град Кресна се обявиха против избрания вариант на автомагистрала “Струма” и превръщането на настоящия път Е-79 в еднопосочен.

Според тях това дори няма да е магистрала, а скоростен път, което ще остави Кресна без локален път, ще отреже достъпа до Благоевград и ще удължи пътя до там с поне 40 км.

БГНЕС

Искаме истинска магистрала изцяло извън Кресна и дефилето, за да си запазим бизнеса, земите, достъпа до тях, заявиха протестиращите, които на два пъти - както преди месец - пресичаха Е-79, създавайки затруднения на интензивния трафик.

БГНЕС

Не сме съгласни за варианта за АМ Струма през Дефилето, който предвижда в посока юг да се разшири сега съществуващият път и движението да се извършва само в посока север-юг. Искаме и двете платна посока север-юг и юг-север да бъдат изнесени на изток, тоест да се реализира източният вариант. Защото ако се реализира сегашният вариант – на този скоростен път да направят магистрала, пречи на хората в Кресна. Пречи им икономически, пречи на животновъди, пречи на рафтинга, на транспортните връзки. Има дестинации като ханчетата, имоти на хора, които са преди Дефилето, до които, ако искате да отидете – трябва да стигнете до Симитли. Ако този път остане като алтернативен на магистралата, населението ще си го ползва. Ние сме учудени, че правителството натиска да бъде реализиран този вариант. Ние елегантно и културно искаме да покажем, че не сме съгласни с реализирането на този вариант. Не вярваме, че няма избран вариант“, каза организаторът на протеста Георги Иванов.

БГНЕС

Той каза, че не вярва на думите на министър Шишков от днес, че няма избран вариант на автомагистралата през Кресненското дефиле.

В момента е одобрен ПУП за връзката между изготвеното и предвиденото трасе на магистралата на юг. Ние се страхуваме, че ако се почне дейност там, тогава могат да кажат, че нещата се решени“, обясни Иванов.

Според протестиращите "само идиот" може да измисли предлагания вариант, който ще съсипе 80 семейства с бизнес в дефилето, за да отидат от центъра на града до заведение в края на дефилето, - заради еднопосочния път трябва да отидат по новото трасе до Симитли и от там да се върнат по Е-79 до Кресна. Затова те поискаха сегашното трасе на Е-79 да не е еднопосочен, а двупосочен локален път, както е сега.

Протестиращите заявиха, че на общинския съвет е "оказан натиск от евродепутат", в резултат на което само за седмица са променили решението си, одобрявайки правителствения вариант.

Те бяха категорични, че "няма да позволят половинчати решения да унищожат поминъка им, нито ще се подадат на политически натиск, обявявайки се против фалшивите решения и багерите", за да имат истинска европейска магистрала.
БГНЕС