Протест срещу строежите, които убиват природата
Протест срещу строежите, които убиват природата / netinfo

В София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Благоевград ще има граждански протести под надслов “Стига строителен терор”.

Природозащитниците ще апелират за алтернативен, а не за масов туризъм. В столицата протестът ще започне в 13.00 часа в градинката на църквата Св. Седмочисленици - между ул. "Граф Игнатиев" и "6-ти Септември".

Поводът е поредното престъпване на заповедта на еко-министъра от "инвеститорите" в уникалната местност Иракли.

Причината за стотици хора да излязат по улиците на градовете си днес вече със сигурност отдавна надхвърли конкретния случай Иракли. Те са озадачени от плановете, предвиждащи застрояване на повече от символни за страната ни места - Камчийски пясъци и Странджа, Пирин и девствените кътчета Седемте Рилски езера и Родопите.

На протестите в различните български градове, всеки ще има възможност да се подпише освен в защита на Иракли и на подписката "Да остане природа в България".

Досега в тази кампания, която Световният фонд за дивата природа-WWF провежда в коалиция с няколко български природозащитни организации, са събрани над 11 хил. подписи в електронна петиция и 6 хил. подписа на хартия с искания да се спрат посегателствата над българската природа.

Подписката продължава. Електронните подписи се изпращат директно и на имейлите на министър-председателя, председателя на Народното събрание, главния прокурор и председателя на Висшия съдебен съвет.