Протест срещу акциза върху домашната ракия
Протест срещу акциза върху домашната ракия / netinfo
На празника "Трифон Зарезан" хора от цялата страна се събраха на протест срещу акциза върху домашната ракия пред храм-паметника "Александър Невски", организиран от партия "Ред, законност и справедливост". Сред протестиращите имаше лозари, дошли от регионите на Пловдив, Враца, Търговище, Сливен, Ловеч, Смолян, Плевен, Габрово, Велико Търново, Тетевен, Хасково, Перник и София.

Протестиращите тръгнаха от Централна гара по бул."Мария Луиза". Шествието мина покрай сградата на Министерския съвет и завърши с протест на пл. "Александър Невски".

Хората носиха плакати с призиви: "Не убивайте традицията", "Махнете акциза или се махнете вие", "Стани, стани, юнак Балкански, от сън дълбок се събуди, ракията си защити".

В духа на празника протестиращите лозари се сгряваха с домашно приготвени вино и ракия. Ентусиасти от пловдивското село Брани поле бяха донесли на площада саморъчно направен казан от барабан на стара пералня, за да покажат с какво ще си варят занапред ракията у дома, защото "европейските казани в селата са затворени".

Хората коментираха, че поне 50 литра ракия трябва да могат да се варят, без да се плаща акциз и дадоха пример, че си пийват средно по 300 грама на ден.

За първи път на Трифон Зарезан "зарязваме" на площада пред "Александър Невски", каза от трибуната на протеста депутатът от ОДС Яне Янев, който е главен секретар на партията "Ред, законност и справедливост". Той призова за преразглеждане на акциза за домашната ракия. Предупреждавам, че ще отрежем мандата на тройната коалиция, ако управляващите продължават да бъдат глухи и слепи, каза Янев.

Стоил Атанасов от сдружението "Радостта на народа" призова хората да не гласуват за евродепутати от тройната коалиция, ако управляващите не изпълнят исканията им.

По време на протеста хората събираха подписка "Гласът на народа против акциза за домашната ракия", която да предадат на депутата Яне Янев.

Лозарите бяха подкрепени от СДС, "Гергьовден", БЗНС, ВМРО и пенсионерската организация "Народен юмрук". В охраната на протеста се включиха служители на полицията и жандармерията.

Участниците в протеста приеха декларация, в която искат Народното събрание да разгледа и приеме промените в закона за акцизите, предлагани от Яне Янев, които да влязат в сила от 1 януари 2009 г. Сред исканията са увеличение на пенсиите с не по-малко от 30 на сто от 1 юли 2007 г. и на учителските заплати, както и създаване на парламентарна анкетна комисия, която да разследва корупционните схеми, свързани с топлофикационните и електроразпределителните дружества. Протестиращите подкрепят и исканията на Българския лекарски съюз, се посочва в декларацията.

Представители на протестиращите бяха приети от председателя на Народното събрание Георги Пирински.

В звуковия файл чуйте репортаж от протеста